5 soorten puzzels voor peuters

Bijgewerkt op: jan 22


Puzzelen met peuters, waar begin je? Ze doen het immers graag, maar het geduld is niet altijd even groot. Met de juiste puzzels maak je ze niet alleen blij, maar geef ze ook precies de uitdaging die ze nodig hebben. En heb jij misschien nog even tijd voor jezelf ;-).


Een goede peuter puzzel moet natuurlijk een leuk thema hebben, maar vooral ook een goede vorm omdat de motoriek van jouw kleine puzzelaar nog volop in ontwikkeling is. Daarom in dit blog een aantal soorten puzzels, voor jouw peuter, onder elkaar.#1 De vormenpuzzel

Houten vormenpuzzel met voertuigen
New Classic Toys - Vormenpuzzel - Voertuigen

De vormenpuzzel kent iedereen wel. In de vorm van een boerderij, met dieren of zoals deze met voertuigen. Dit soort puzzels stimuleert het herkennen van vormen, kleuren en de fijne motoriek. Het zoeken naar de juiste vorm, het draaien van de vorm en het gemak waarmee ze de hele plaat omkieperen om weer opnieuw te beginnen. Ze zijn er in alle soorten en maten en eigenlijk altijd wel een succes. Enige nadeel is dat de stukjes makkelijk kwijtraken, dus het is slim om alle stukjes in een zakje te doen nadat de kleine puzzelaar er klaar mee is.


#2 De blokpuzzel

Blokpuzzel boerderij
BigJigs - Blokpuzzel boerderij

De blokpuzzel is er in zeer veel varianten. Eenvoudige met een afbeelding, zoals deze met een boerderij thema. Tot de wat spannendere in de vorm van een trein, vis of kasteel. Deze werken vaak met kleine magneetjes waardoor de blokjes eenvoudig bij elkaar blijven. Maar de bekendste zijn toch wel die met een afbeelding. Het mooie aan dergelijke puzzels is dat ze niet alleen leuk zijn om te leggen, maar op nog veel meer manier te gebruiken zijn als speelgoed. De blokken kan je namelijk ook gewoon tot een toren stapelen. En omdat elk blokje 6 kanten heeft is het een mooie uitdaging voor jouw peuter om de juiste kanten bij elkaar te zoeken. Zo stimuleer je niet alleen vormherkenning, maar komt ook de kleine motoriek weer aan bod. En als je dan toch aan het puzzelen bent kan je bij deze puzzel ook meteen de dierengeluiden oefenen. Meeeeeh!


#3 Legpuzzels

Legpuzzel Bumba
Studio 100 - Bumba Seizoenen Puzzel

De klassieker onder de puzzels voor oud, maar zeker ook voor jong. Legpuzzels zijn er een vele vormen, afbeeldingen, maten en aantallen stukjes. Perfect voor peuters is een puzzelbox met verschillende aantallen puzzelstukjes. Zoals deze leuke seizoenen puzzel met Bumba die bestaat uit een van puzzel van 4, 6, 9 en 12 stukjes. Op die manier kan je langzaam de moeilijkheidsgraad opbouwen voor je peuter.

Laat de thema's ook meegroeien en veranderen met de interesses van jouw peuter. Van dinosaurussen naar prinsessen en raceauto's. Voor elk onderwerp is wel een legpuzzel te vinden. Tip: Zet achterop de puzzelstukjes een getal, dan kan je ze makkelijk weer bij elkaar zoeken als alles weer eens op een grote hoop ligt.#4 Vloerpuzzel

Vloerpuzzel
Dora Vloerpuzzel

Vloerpuzzels zijn eigenlijk gewoon legpuzzels, maar dan XXL. Ook deze zijn in alle vormen, kleuren en maten te krijgen. Bijvoorbeeld deze vrolijke vloerpuzzel van Dora.


Leuke aan deze vloerpuzzel is dat je op een hele andere manier aan het leggen bent. Je peuter kan lekker sjouwen, tillen, zoeken en gooien om de puzzel te leggen. Dit maakt het een aangename afwisseling tussen al het gepriegel aan tafel.
#5 Puzzelmat

Puzzelmat cijfers letters
Puzzelmat

Met een puzzelmat kan je je peuter echt spelend laten leren. De vaak zachte speelmatten kan je op zeer veel manieren gebruiken. Om te puzzelen, maar net zo goed om huisjes mee te bouwen, als zitkussen of als speelkleed.


Met deze puzzelmat leren kinderen spelenderwijs letters kennen en omgaan met getallen. Hierbij worden aan de verbeelding van de kinderen geen grenzen gesteld. Bovendien worden de tastzin, de waarnemingsvermogen en het gevoel voor evenwicht bevorderd.


Waar je ook voor kiest, puzzelen met een peuter is altijd de moeite waard. En heel erg leuk.

40 keer bekeken

Het leukste speelgoed voor alle leeftijden.

Top tip

Categorie